Hemelse havermout met wortel en hazelnoten en vijgen en… Ik heb hem niet voor niets hemels genoemd, want dit is voor mij het ultieme ontbijt. En ik had het nog niet eens met jullie gedeeld! Havermout is een voedzaam graan en aangevuld met noten en fruit geeft dit ontbijt mij – en vast ook jou!- genoeg energie voor een hele ochtend.

Ik wissel fruit en noten steeds af, en voeg meestal een snufje kaneel, kardemom of koekkruiden toe. Eigenlijk zijn alle noten lekker bij havermout (behalve pinda’s vind ik zelf). Noten geven behalve smaak een portie gezonde vetten en mineralen (magnesium) mee.

Vlak voor mijn huis staat een hazelnootboom. De noten vallen in mijn tuin, wat een luxe. Het is nu nog een beetje te vroeg, maar gelukkig heb ik altijd noten in mijn voorraadkast.  Dus die belanden regelmatig in mijn ontbijt. Toen ik voor de grap geraspte wortel toevoegde aan dit havermoutontbijt, had ik ineens een verrassend lekkere combi. En met die verse vijgen erbij…mmmm. 

Deze hemelse havermout met wortel en hazelnoten en vijgen is in een handomdraai klaar om op te peuzelen! 

Zin in meer zoet met fruit? Probeer eens deze tarte tatin.

Wat heb je nodig?

  • 4 el havermout
  • 200 ml  granenmelk
  • stukje (4 cm) winterpeen, geraspt
  • 1/4 appel, geraspt
  • 1 el Sultanarozijnen
  • snufje kardemom
  • snufje zout
  • handje ongezouten hazelnoten
  • 1 verse vijg

Hoe maak je het?

  • Doe havermout en havermelk in een pannetje en zet op een zacht vuurtje
  • Voeg de geraspte wortel, appel en rozijnen, zout en kardemom toe
  • Laat dit ca. 5 min. zachtjes koken tot je een mooie dikke pap hebt
  • Rooster de hazelnoten in een koekenpan en hak ze grof
  • Snijd de vijg intussen in dunne plakken
  • Schenk de pap in een diep bord, leg de vijgenplakjes eromheen en strooi de hazelnoten erover
  • Als je een stukje geraspte wortel over hebt, strooi je die ook nog over je pap

Eet smakelijk!