Aalbessentaart met amandel-schuimvulling… Als je van bessen houdt, met een friszure smaak, zit je helemaal goed met deze prachtige taart! Het is een taart voor een speciale gelegenheid. Welke? Dat mag je natuurlijk zelf invullen. Misschien wel voor Pasen, of voor een verjaardag. Zo lang je maar aan deze aalbessen kunt komen, kun je de taart elk seizoen maken in elk geval. 

Zo klein als ze zijn, zijn bessen supergezond voor je. Ze zitten bomvol antioxidanten, die helpen je weerstand op peil te houden. Eet ze dus regelmatig, net als hun andere kleurrijke soortgenootjes zoals blauwe bessen, bosbessen en kruisbessen. Ze zijn allemaal ook heel vitaminerijk, dus daarmee houd je ook verkoudheden en griep makkelijker buiten de deur. 

Deze aalbessentaart met amandel-schuimvulling is helemaal niet moeilijk te maken. Je moet alleen een beetje geduld hebben omdat het deeg wel een paar uur moet rusten in de koelkast voordat je de taart kunt afmaken. Maar de taart maken is al een feestje op zich!

Zin om nog een andere taart te maken? Misschien vind je deze Elzasser appeltaart ook wel lekker. Plezier met bakken in elk geval en geniet ervan!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Zoete baksels >

Wat heb je nodig?

Keukengerei: spring- of taartvorm van 24- 26 cm, deegroller, bakpapier en folie

  • 500 gr aalbessen (rode bessen) (en wat extra voor garnering)
    =====================
  • boter om de vorm in te vetten
  • 200 gr bloem
  • 110 gr roomboter
  • 1 ei
  • 50 gr fijne bio suiker
  • snufje zout
    =====================
  • 3 eierdooiers
  • 50 gr bio fijne suiker
  • 125 gr amandelmeel of schaafsel
    =====================
  • 3 eiwitten
  • 50 gr poedersuiker

Hoe maak je het?

Let op: het deeg maak je vooraf en moet 2 uur rusten in de koelkast.

  • Rits de aalbessen van hun steeltjes, was ze en laat ze de in een vergiet uitlekken boven een kom.
  • Vet je vorm vast in met boter.
  • Zeef nu eerst de bloem boven een grote kom.
  • Voeg dan boter, een heel ei, snufje zout en 50 gr suiker toe. Kneed dit tot een compact deeg.
  • Maak er tot slot een bal van, dek de kom af met folie en laat 2 uur rusten in de koelkast.
    =====================================
  • Verwarm de oven voor op 180 C.
  • Rol met een deegroller het deeg (evt. op bakpapier) uit op je werkblad, tot een ronde vorm, groter dan je taartvorm.
  • Bekleed je taartvorm met het deeg en maak een opstaande rand. Snijd eventueel overtollig deeg weg.
  • Prik met een vork hier en daar gaatjes in de deegbodem.
    =====================================
  • Roer de eierdooiers schuimig met 50 gr suiker.
  • Spatel het amandelmeel (of de geschaafde amandelen) hier voorzichtig doorheen.
  • Klop dan de eiwitten stijf met de poedersuiker.
  • Voeg nu het ei-amandelmengsel bij de eiwitten. Roer voorzichtig door elkaar.
  • Schep daarna de aalbessen hier doorheen.
    =====================================================
  • Verdeel dan de vulling gelijkmatig over de deegbodem en strijk de bovenkant glad.
  • Zet de taart in het midden van de oven en bak hem ca. 45-50 min.
  • Laat de taart in de vorm op een rooster afkoelen.
  • Versier de bovenkant met bessen en/of poedersuiker.

Tip: ook lekker met clotted cream of slagroom.