Elzasser appeltaart, een taartidee van over de grens. Daar kunnen ze er ook wat van! Het leek me leuk weer eens een andere versie van appeltaart te maken.
Deze Elzasser appeltaart vind ik typisch zo’n taart die je in een Konditorei in Duitsland of Oostenrijk verwacht. Daar eet je hem van een keurig serviesje, enn vast met een dikke toef slagroom erbij. Dit recept komt uit de Elzas, een prachtig gebied met de sfeer van Frankrijk en Duitsland. Het heeft het beste van beide landen te bieden: fantastische wijnen, kazen en zoetigheden. Allemaal onweerstaanbaar lekker. Misschien is deze Elzasser appeltaart wel een eerste kennismaking met Elzas voor jou.

In deze appeltaart spelen appels ook de hoofdrol, maar ze liggen in een luchtig deeg van room en eieren, in plaats van het stevige deeg dat je meestal voor een traditionele appeltaart maakt. Deze appeltaart bevat weinig boter en suiker, wat hem lekker licht houdt. En je bovendien het gevoel geeft dat je niet zo heel erg aan het zondigen bent. 😉 Fijn ook dat deze appeltaart weer heel makkelijk te maken is!

Heimwee naar de ouderwetse appeltaart van oma? Dan maak je die toch!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Zoete baksels >

Wat heb je nodig?

Lage taartvorm van ca. 26 cm, deegroller, folie.

  • Een beetje boter om de vorm in te vetten
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 4 el koud water
  • 1 eierdooier
  • 900 gr Elstar appels
  • een paar eetlepels vers citroensap
  • 100 gr suiker
  • 3 eieren
  • het merg van 1 vanillestokje
  • 175 ml slagroom (of haverroom)

Hoe maak je het?

  • Vet de vorm in met boter.
  • Zeef het bakmeel boven een grote kom.
  • Mix in deze kom het bakmeel met de boter, eierdooier, water en 30 gr suiker en kneed dit tot een compact deeg.
  • Maak er een bal van, dek de kom af met folie en laat 1,5 uur rusten in de koelkast.
    =====================================
  • Schil intussen de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis.
  • Kerf met een scherp mesje de appelstukken in de lengte in, zo dat de appelparten één geheel blijven.
  • Smeer de appelstukjes in met citroensap.
    =====================================
  • Verwarm de oven voor op 175 C.
  • Rol met een deegroller het deeg (evt. op bakpapier) uit op je werkblad, tot een ronde vorm, groter dan je taartvorm en ca. 4 mm dik.
  • Bekleed je taartvorm met het deeg en maak een opstaande rand. Snijd eventueel overtollig deeg weg.
  • Prik dan met een vork gaatjes in de deegbodem.
  • Verdeel vervolgens de appelparten over je deegvorm en zet de taart ca. 25 min. in het midden van de oven.
  • Klop dan de 3 eieren met de overgebleven suiker schuimig en roer het vanillemerg en de room hier doorheen.
  • Haal de taart uit de oven, verdeel het eimengsel erover en bak hem nogmaals 25 min. tot hij mooi goudbruin is.
  • Laat de taart even in de vorm afkoelen voordat je deze verwijdert.
  • Strooi poedersuiker over de taart als je hem een feestelijk tintje wilt geven.