Appelkruimeltaart met noten is net zo’n klassieker als oma’s appeltaart. Wie heeft er nou geen zin in appeltaart? Ik denk dat appeltaart de meest gegeten taart in Nederland is. En het leuke is dat je hem in heel veel variaties kunt maken.
Kies voor een goede zoetzure appel, dat is natuurlijk een must. Goudreinet, Jonagold en Elstar zijn prima appels voor appeltaart. En in de noten kun je variëren. Probeer hem bijvoorbeeld eens met macadamianoten of paranoten!

De kruimels bovenop de taart maken deze appelkruimeltaart met noten nét even anders. Een taart met een bite, die smaakt naar meer.

En als je toch aan het bakken bent…misschien vind je het leuk ook deze dadel-notenkruimeltaart te maken. 

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Zoete baksels >

Wat heb je nodig?

  • 250 gr (spelt)bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 130 gr walnoten (of half walnoten/half hazelnoten)
  • 100 gr (kokosbloesem)suiker
  • 160 gr roomboter
  • 700 gr zoetzure appels
  • merg van 1 vanillestokje (of 1 zakje vanillesuiker)
  • ½ citroen, uitgeperst
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout
  • bakpapier en bakvorm van Ø24 cm

Tip: je kunt ook eerst een compote maken van de appels en die bovenop de 1e kruimellaag doen.

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 190° C
  • Vet een springvorm (24 cm) of andere bakvorm in met boter
    (en bekleed evt. met bakpapier)
  • Meng de bloem met bakpoeder, zout en de (kokosbloesem)suiker
  • Verwarm de boter en voeg die toe. Mix hier een grof kruimeldeeg van
  • Hak de walnoten grof en voeg ze toe aan het beslag
  • Schil de appels en snij ze in fijne schijfjes
  • Besprenkel de appels met citroen, kaneel en doe de vanillesuiker erbij
  • Bekleed de bodem van de bakvorm met de helft van het deeg en druk goed aan
  • Leg de appels dakpansgewijs in de rondte hierbovenop
  • Leg dan de tweede helft van het kruimeldeeg op de appels
  • Bak de taart in ca. 50 min. gaar