Heerlijk is deze dadel-notenkruimeltaart!
In mijn laan vol met jonge hazelnootbomen, weet meneer eekhoorn zijn weg wel te vinden! Hij waagt het zelfs over de stoep te rennen als de volgende boom buiten bereik is. Voor de eekhoorn zijn noten dagelijkse kost.
Als je veganist of vegetariër bent, zijn noten en zuidvruchten ook bijna dagelijkse kost. Hoe fijn is het om net als de eekhoorn een voorraadje in huis te hebben van deze voedzame, gezonde voedingsmiddelen.
Noten en dadels kun je in hartige en zoete gerechten verwerken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Neem nou deze dadel-notenkruimeltaart. Hij is extra bijzonder door het hazelnootmeel.
Makkelijk te maken, lekker bij de thee of als nagerecht met clotted cream.
Ben je dol op noten? dan vind je deze hazelnootcake met peren en frambozen misschien ook wel lekker.
Categorie
Recepten > Zoete baksels > Glutenvrij
Wat heb je nodig?
- 250 gr Mejouldadels
- 125 ml water
- 60 gr gehakte walnoten
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel versgeperst sinaasappel- of citroensap
- 125 gr hazelnootmeel
- 125 gr speltbloem (of havermeel bij glutenvrij)
- snufje zout
- 50 gr suiker
- 125 gr roomboter
Ook nodig: springvorm ø 20 cm
Hoe maak je het?
- Stel de heteluchtoven in op 160 C. Vet je springvorm in en bekleed hem met bakpapier.
- Ontpit de dadels en snij ze in kleine stukjes. Breng het water in een klein pannetje aan de kook, voeg de dadels toe en kook -al roerende- gedurende 5 minuten. Roer de walnoten erdoor, de honing en het sap. Zet even opzij.
- Meng hazelnootmeel, bloem, suiker en een snuf zout in een kom.
- Smelt de boter in een pannetje en roer door deze door de droge ingredienten.
- Verdeel de helft van dit deegmengsel over de bodem van de springvorm en druk stevig aan.
- Verdeel dan het dadel-notenmengsel gelijkmatig over de deegbodem en verkruimel de rest van het deeg over de taart.
- Bak de taart in ca. 50 minuten gaar en goudbruin.
- Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Maak met een mes voorzichtig de taart los van de vorm en verwijder de rand van de springvorm. Laat de taart verder afkoelen op een taartrooster.