Boekweit-banaancake met pecannoten is één van de favorieten van mijn proevers bij Ekoplaza in Bilthoven. Ik heb de cake al diverse keren gemaakt en elke keer vliegen de plakken over de toonbank. En dat vind ik niet zo gek, want banaan is hier de grootste verleider. En wie houdt er nou niet van banaan? Vrijwel iedereen toch? Banaan is een heerlijke zoetmaker in taarten en cakes. Bovendien maakt banaan de cake een beetje plakkerig, waardoor je een stevige, licht vochtige cake krijgt.

In deze cake combineer ik boekweit met havermeel. Havermeel bevat een ander soort gluten (eiwit) dan tarwe, maar heeft wel dezelfde ‘lijmfunctie’. Het zorgt ervoor dat je een stevig deeg krijgt. De pecannoten geven de cake een lekkere bite.  Hou je niet zo van pecannoten? Dan kun je ze vervangen door hazelnoten of macadamianoten. Net wat je voorkeur heeft.

Er wordt altijd royaal gebruikgemaakt van kaneel in zoete baksels, maar kardemon is minstens zo lekker. Enfin, ga deze boekweit-banaancake met pecannoten maar eens testen, en oordeel zelf.

Nog meer baklust? Dan is deze stevige pompoencake misschien ook wat voor je!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Zoete baksels > Glutenvrij

Wat heb je nodig?

Keukengerei: klein bakblik (22 cm) en bakpapier

  • 3 rijpe bananen
  • 150 gr boekweitmeel
  • 50 havermeel (of vlokken)
  • 100 ml kokosolie (extra virgin)
  • 75 gr kokosbloesemsuiker
  • 75 gr pecannoten
  • 2 eieren
  • 25 ml kokosmelk (of andere melk)
  • 1 kleine el bakpoeder
  • snufje kaneel
  • snufje kardemon
  • snufje zout

Hoe maak je het?

  • Vet je bakblik in met olie of boter en bekleed met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180 C.
  • Meng de droge ingrediënten (behalve de noten) in een kom door elkaar.
  • Hak de pecannoten grof en voeg ze hieraan toe.
  • Prak vervolgens de bananen en meng ze door het meel.
  • Voeg dan kokosolie en kokosmelk toe.
  • Klop daarna de eieren schuimig en spatel ze voorzichtig door het beslag.
  • Stort het beslag in het bakblik en zet ca. 45 min in de oven.
  • Laat de cake op een rooster rustig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
    (als je dat volhoudt…)