Courgettesoep met blauwe kaas… weer zo’n soepje om te omarmen! Eh, op te eten bedoel ik. Soep had altijd een beetje een oma-imago. Er hing iets gezapigs, misschien wel muffigs omheen. In mijn jeugd althans. Dat imago is de soep natuurlijk allang ontstegen, want soep is super hip. En terecht! Je kunt van heel veel groenten soep maken, en er je eigen twist aan geven met alle mogelijke kruiden. Een soep kan heel snel op tafel staan, zonder eerst uren lang bouillon te trekken. Wat overigens wel heel gezond is, maar dat terzijde. Soep geeft je snel een verzadigd gevoel en een grote portie groenten, vaak meer dan je ‘s avonds op je bordje doet. Alle lof voor soep dus!

Courgettes zijn  fantastisch om in soep te verwerken en laten zich makkelijk op smaak brengen. Een uitdaging is het om met zo min mogelijk ingrediënten zoveel mogelijk smaak te creëren. Eenvoud loont dus! In deze courgettesoep met blauwe kaas zijn alleen de kaas en de basilicum de smaakmakers. En dat is meer dan genoeg, dat zal je proeven. Eet er bijvoorbeeld een stukje roggebrood bij met beleg dat je lekker vindt. Een paprika-tomatenspread of traditionele pesto passen hier goed bij.

Dol op gebonden soepen? Dan kan deze misschien ook je smaakpapillen bekoren: linzen-tomatensoep.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Soepen > Vegetarisch

Wat heb je nodig?

Keukengerei: soeppan en staafmixer of blender

Voor 4 personen

  • 1 el olijfolie
  • 2 sjalotjes
  • 700 gr courgettes
  • ruim 600 ml groentebouillon
    (vers of van 1,5 bio groentebouillonblokje)
  • 3 takjes basilicum
  • ca. 50 gr blauwschimmelkaas (bijv. Bleu d’Auvergne)

Hoe maak je het?

  • Snijd de sjalotjes fijn.
  • En snijd de courgettes in blokjes.
  • Verwarm de olie in een soeppan en fruit hierin de sjalotjes aan.
  • Voeg de courgetteblokjes toe, roerbak ze even en doe dan de bouillon erbij.
  • Laat de soep ca. 15 min. zachtjes koken.
  • Doe tenslotte de basilicum en de blauwe kaas erbij en pureer de soep.
  • Mocht je de soep te dik vinden, doe er dan wat extra bouillon bij.
  • Garneer met extra blaadjes basilicum of bijv. een toefje kiemen.