Oma’s appeltaart móet gewoon een plekje krijgen in mijn rubriek ‘zoete baksels’. Niets geeft zo’n ouderwets feel good gevoel als de heerlijke lucht van oma’s appeltaart in de oven. Mijn oma bakte steevast appeltaart als ik kwam logeren. Dan mocht ik meekijken en natuurlijk de grote kom met restjes beslag helemaal leeg schrapen. Dat ken je vast wel, zo’n zoete herinnering.

Natuurlijk kies je voor een goede zoetzure Hollandse appel en Sultanarozijnen. Maar wat deze appeltaart extra lekker maakt is het laagje abrikozenjam dat je over de bovenkant van de taart strijkt. Valt niet mee om te wachten tot hij is afgekoeld en jij kunt toehappen! Ga maar lekker aan de slag voor jouw eigen ‘oma’s appeltaart’.

Een andere variant appeltaart proberen? Dan vind je deze appelkruimeltaart misschien ook lekker.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Zoete baksels

Wat heb je nodig?

  • 300 gr (spelt)bloem
  • 200 gr roomboter
  • 1 el bakpoeder
  • 125 gr fijne suiker
  • snufje zout
  • 1 ei, geklutst
  • 1,5 kilo zoetzure appels (Elstar)
  • merg van 1 vanillestokje (of 1 zakje vanillesuiker)
  • 1 el citroensap
  • 1 tl kaneel
  • 2 el appelstroop
  • 75 gr rozijnen
  • ca. 100 gr bio abrikozenjam (niet te zoet)
  • bakpapier en bakvorm van Ø24 cm
  • beetje paneermeel

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 175° C
  • Vet een springvorm (24 cm) of andere bakvorm in met boter
    (en bekleed evt. met bakpapier)
  • Spoel de rozijnen af met warm water en laat ze uitlekken in een zeef.
  • Meng de bloem met bakpoeder, zout en de (kokosbloesem)suiker.
  • Voeg de roomboter in stukjes toe en snij met 2 messen tot een kruimeldeeg.
  • Vorm een bal van het deeg en laat dit ca. een half uurtje rusten in de koelkast.
  • Schil de appels en snij ze in fijne schijfjes.
  • Dep de rozijnen droog en voeg ze toe aan de appelschijfjes.
  • Besprenkel de appels met citroen, kaneel, en doe de vanillesuiker erbij en 2 el appelstroop. Schep goed om.
  • Strooi wat bloem op je werkblad en rol je deeg uit tot een ronde lap, iets groter dan je vorm.
  • Druk 3/4 deel van het deeg in de vorm, met een opstaande rand van ca. 3 cm.
  • Strooi wat paneermeel over de bodem.
  • Verdeel het appelrozijnenmengsel dakpansgewijs over de bodem.
  • Maak van de resterende 1/4 deeg smalle lange repen en leg die kruiselings over de appels.
  • Bestrijk het overgebleven ei met een kwast over de deegrepen.
  • Bak de taart in ca. 50 min. gaar.
  • Haal de taart uit de oven en zet ‘m op een rooster. Laat iets afkoelen.
  • Verwarm dan de jam in een steelpannetje en verdeel over de appels (tussen de deegrepen door..)
  • Laat de taart nog verder afkoelen en… geniet ervan!