Dit is niet zomaar een cake, maar een feestelijke pecannotencake met banaanfrosting! Een uitgelezen cake voor een verjaardag of een high tea. Omdat het een bijzondere cake is (en calorierijk) die uit drie lagen bestaat, kost het iets meer tijd dan je gewend bent van het maken van een doorsnee cake.  Maar dat heb je er best voor over als je iemand in het zonnetje wilt zetten, toch?  Ik had pas pecan pannenkoeken gemaakt, omdat ik zo gek ben op noten en notenmeel. Het leek me superleuk pecannoten nog eens in een cake te verwerken, en wel een heel speciale cake. Omdat pecannoten en banaan zo’n gouden combi zijn, heb ik banaan ook in het roomkaasmengsel (de frosting) gedaan.

Er lagen genoeg bananen in mijn fruitmand om ook de buitenkant van de cake nog even te versieren. Dat hoef je natuurlijk niet te doen, dat is aan jou. Let wel op: banaan (en ook appel) verkleuren vrij snel zodra ze in contact komen met zuurstof (de buitenlucht). Besprenkel de banaan vooraf met citroensap, dan gebeurt dat minder snel.

Genoeg tips meegegeven! Ga maar lekker aan de slag voor deze feestelijke pecannotencake met banaanfrosting te maken en enjoy your party!

Ook een luchtiger cake bakken? Probeer deze hazelnootcake met frambozen en peren eens!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Zoete baksels >

Wat heb je nodig?

Drie taartvormen van  20 cm Ø,
keukenmachine of mixer.

Voor de 3 cakes

  • Een beetje boter om de vormen in te vetten
  • 175 gr fijne kristalsuiker
  • 350 gr bio roomboter, op kamertemperatuur
  • 5 grote bio eieren
  • 4 el maple syrup
  • 120 gr pecannoten, grof gemalen
  • 325 gr zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • snufje zout
    =================================
    Voor de frosting
  • 250 gr roomkaas
  • 100 gr poedersuiker
  • 75 gr boter
  • citroensap van een halve citroen + beetje extra citroensap
  • 3 rijpe bananen (1,5 voor decoratie)
  • ca. 75 gr pecannoten (voor decoratie)

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 175 C.
  • Vet de bakvormen in met boter.
  • Maal de pecannoten tot grofkorrelig fijn in de keukenmachine. De noten mogen crunchy stukjes blijven.
  • Mix de boter luchtig. Neem daar echt de tijd voor. Voeg de suiker beetje voor beetje toe. Het mengsel moet licht van kleur zijn.
  • Voeg dan de eieren één voor één toe; klop na elk ei flink door.
  • Schenk er dan langzaam de maple syrup bij,  en mix zo dat het helemaal is opgenomen in het beslag.
  • Doe dan beetje bij beetje het meel erbij en het snufje zout, en spatel er tot slot de pecannoten voorzichtig doorheen.
    =====================================
  • Verdeel dan dit beslag over je drie  bakvormen.
    Tip: ik weeg het beslag eerst, deel dit door 3 en maak vervolgens 3 porties.
  • Strijk de bovenkanten mooi glad en zet de drie bakvormen ca. 25-30 min. in de oven tot ze mooi goudbruin kleuren.
  • Je kunt na 25 min. met een satéprikker checken of de cakes klaar zijn. Haal ze dan uit de oven.
  • Laat de cakes helemaal afkoelen (op een rooster) voordat je ze uit de bakvormen haalt.
  • =====================================
    De tussenlagen- en bovenlaag (frosting) maken
  • Klop in een grote kom de boter helemaal zacht.
  • Mix in een andere kom de roomkaas met de poedersuiker en voeg het citroensap toe.
  • Doe vervolgens alles bij elkaar en mix goed.
  • Prak dan 1,5 banaan en mix dit door het roomkaasmengsel.
    =====================================
    Afmaken van de cake
  • Smeer een deel van de frosting op de bovenkant van de eerste cake, en leg de volgende cake er bovenop.
    Ook die besmeer je met de frosting, net als de derde cake.
  • Let op dat je voldoende frosting overhoudt voor de bovenkant en zijkanten van de cake.
  • Rooster dan ca. 70 gr pecannoten in een koekenpan, laat even afkoelen, hak ze grof en verdeel ze over de bovenkant van de taart.
  • Snijd nu de overgebleven 1,5 banaan in de lengte in plakjes, halveer die en besprenkel ze met wat citroensap.
  • Plak deze banaanstukken rondom tegen de zijkanten van de cake. En klaar is je feestelijke pecannotencake met banaanfrosting!
  • Laat de cake een paar uur op een koele plek staan voordat je hem aansnijdt (als je dat volhoudt tenminste…)