Deze gevulde courgettepizza is een variant op de bekende Calzone, maar dan een platte versie. Mijn idee was quesedilla’s te maken, maar ik had geen tortilla’s in huis. Wél had ik nog twee kant-en-klare groentepizza’s liggen. Dus, waarom niet die inzetten en er een gevulde pizza van maken? Lekker makkelijk te maken, lekker snel klaar. Ook wel eens fijn.
De groentepizza is (deels) op basis van courgette. En ik vind hem zó lekker dat ik echt voor het gemak ben gegaan. Courgette leek me ook een goed uitgangspunt voor de vulling die ik in gedachten had. Een gewone pizza beleg ik  sowieso heel vaak met courgette. Het is een gezonde, vezelrijke groente die heel goed samengaat met allerlei kruiden en kaassoorten. En heel lekker! Een topper voor je pizza dus!

Om een beetje smeuïge vulling te krijgen, heb ik de courgette eerst geraspt en vervolgens gebakken. Belangrijk is daarbij veel vocht van de courgette te laten verdampen. Pas daarna voeg je de overige ingrediënten toe. En de geroosterde pijnboompitjes maken de finishing touch.
Als je de pizzabodems na het voorbakken in vieren snijdt, wordt het niet zo’n knoeipartij met verdelen van de punten als hij klaar is. Je ziet wel waarom!

Deze gevulde courgettepizza vindt het best oké om met een salade geserveerd te worden 😉 Bijvoorbeeld deze: gemengde bladsalade met venkel en avocado

Als je een grote eter bent, heb je misschien nog plek voor een toetje. Tja, die klassieke tiramisu is hier wel  op z’n plek.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Hoofdgerechten

Wat heb je nodig?

Keukengerei: bakpapier

  • 2 groentepizzabodems
  • 1 courgette
  • olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 4 plakjes Coppa di Parma (of weglaten bij vega)
  • 1 kleine knoflookteen, uitgeperst
  • 40 gr ricotta
  • 75 gr feta
  • 40 gr Parmezaanse kaas
  • 4 takjes verse oregano
  • peper/zout

Hoe maak je het?

Bodem maken

  • Verwarm je oven voor op 220 °C.
  • Rasp de courgette met een grove rasp.
  • Snijd het uitje fijn.
  • Fruit de ui aan in een beetje olijfolie. Voeg dan de courgette toe. Roerbak en laat het vocht verdampen.
  • Ze het vuur dan uit.
  • Leg de 2 pizzabodems op een vel bakpapier en verwarm ze 5 min. voor in de oven.

Vulling maken

  • Rooster de pijnboompitjes goudbruin in een droog koekenpannetje.
  • Roer in een kommetje ricotta, feta, Parmezaanse kaas en oregano door elkaar.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Schep dan het kaasmengsel door de courgette heen.
  • Snijd beide pizza’s in vier gelijke punten.
  • Beleg vier helften met de vulling en leg de andere pizzapunten er bovenop.
  • Leg ze terug op het bakpapier en zet ze nogmaals ca. 6 min. in de oven totdat je ziet dat de kaas gesmolten/zacht is.
  • Serveer de punten bij een lekkere frisse salade.