Havermout met gestoofde appel, hazelnoten en passievrucht… Good old oat! Havermout is zo’n beetje de beste start van je dag en een geweldige basis voor een smakelijk, glutenvrij ontbijt. Dat wisten onze oma’s al. Alleen maakten die het niet zo bont! Wij wel, met noten, zaden en vers fruit maak je van je havermout echt een powerontbijt.

Haver bevat veel oplosbare vezels, die tamelijk wat vocht opnemen en dus voor volume zorgen in je darmen. Gevolg is dat je na het eten van haver langer een verzadigingsgevoel houdt. Dat is fijn om te weten. Daarnaast is het suikergehalte van haver laag, waardoor dit graan weinig invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Ideeal voor mensen met een schommelende bloedsuikerspiegel of diabetes 2. Maar ook als je wilt afvallen. Want snaaimomenten krijgen minder kans na het eten van havermout.

Als ik appels toevoeg aan een gerecht (soep, salade, pap enz.) doe ik dat mét schil. In de schil van de appel zit cellulose, een waardevolle verteerbare vezel, en pectine, een complexe suiker die de stoelgang verbetert. Van haver is ook bekend dat het cholesterolverlagend werkt. Power graan!
Oké, meer dan genoeg lof over haver. Geniet nu maar van deze havermout met gestoofde appel, hazelnoten en passievrucht.

Nog zo’n voedzaam ontbijtje? Probeer eens quinoa-ontbijt met gegrilde perziken.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Ontbijt> Glutenvrij

Wat heb je nodig?

Voor 1 persoon

  • ½ bio appel met schil
  • 4 el fijne havermout
  • 200 ml granenmelk
  • 1 passievrucht
  • 2 el hazelnoten
  • Snufje kaneel

Hoe maak je het?

  • Snijd de halve appel in schijfjes.
  • Kook de granenmelk met de havermout en de appel op een zacht
    pitje in ca. 5 min. gaar. Roer een paar keer door en pas op dat de havermout niet aankoekt.
    Voeg anders nog wat granenmelk toe.
  • Hak intussen de hazelnoten grof.
  • Snijd de passievrucht doormidden en schep het vruchtvlees eruit.
  • Doe alles in een kom, roer goed door en voeg kaneel naar smaak toe.