Kersentaart! Een taart voor elk seizoen! Natuurlijk zijn verse kersen het allerlekkerst, maar diepvrieskersen zijn een goed alternatief. Dus ook nu kun je deze lekkere kersentaart maken.  Of is het meer een cake? De taart heeft een tamelijk luchtige vulling, ondanks de room en eieren. En deze kersentaart bevat weinig boter en suiker. Sowieso probeer ik de hoeveelheid suiker binnen de perken te houden. Beter voor je gezondheid en het geeft je gevoel dat je niet zo heel erg aan het zondigen bent. 😉

Ondanks dat het om een taart gaat, kan ik niet voorbij gaan aan  de gezondheid van kersen. Kersen bevatten veel antioxidanten. Dat betekent dat ze schadelijke stoffen in je lichaam neutraliseren. Zo worden ontstekingen tegengegaan, die de basis zijn van de meeste welvaartsziekten. Kersen zijn onder andere effectief bij reuma en jichtklachten. Ook al zijn kersen dus alleen in het zomerseizoen vers te eten, de diepvrieskersen bevatten bijna net zoveel waardevolle vitaminen en mineralen. Eet ze dus regelmatig, al is het maar omdat ze superlekker zijn!

Deze kersentaart is heel makkelijk te maken, ook al gaat de taart twee keer in de oven. Hij kan niet mislukken. Aan de slag dus maar, dan zit je straks aan de koffie/thee met taart!

Zin in een andere taart met fruit? Misschien wel de ouderwertse appeltaart van oma? Dan maak je die toch!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Zoete baksels >

Wat heb je nodig?

Lage taartvorm van ca. 26 cm, deegroller, folie, bakpapier

  • Een beetje boter om de vorm in te vetten
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 100 gr fijne suiker
  • 125 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 4 el koud water
  • 1 eierdooier
  • 300 gr kersen (diepvries/ontdooid)
  • geraspte citroenschil van een halve citroen
  • 3 hele eieren
  • het merg van 1 vanillestokje
  • 175 ml slagroom (of haverroom)
  • 4 el amandelmeel
  • evt. poedersuiker

Hoe maak je het?

  • Vet de vorm in met boter.
  • Zeef het bakmeel boven een grote kom.
  • Mix in deze kom het bakmeel met de boter, eierdooier, water en 30 gram suiker en kneed dit tot een compact deeg.
  • Maak er een bal van, dek de kom af met folie en laat 1,5 uur rusten in de koelkast.
    =====================================
  • Laat de kersen uitlekken in een vergiet.
    =====================================
  • Verwarm de oven voor op 175 C.
  • Rol met een deegroller het deeg (evt. op bakpapier) uit op je werkblad, tot een ronde vorm, groter dan je taartvorm en ca. 4 mm dik.
  • Bekleed je taartvorm met het deeg en maak een opstaande rand. Snijd eventueel overtollig deeg weg.
  • Prik dan met een vork gaatjes in de deegbodem.
  • Strooi het amandelmeel over de deegbodem.
  • Verdeel vervolgens de kersen over het deeg en zet de taart ca. 25 min. in het midden van de oven.
  • Klop dan de 3 eieren met de overgebleven 70 gram suiker schuimig en roer het vanillemerg, de room en citroenschil hierbij.
  • Haal de taart uit de oven, verdeel het eimengsel erover en bak hem nogmaals 25 min. tot hij mooi goudbruin is.
  • Laat de taart even in de vorm afkoelen voordat je deze verwijdert.
  • Strooi poedersuiker over de taart als je hem een feestelijk tintje wilt geven.