Deze lentequiche met groene groenten ontstond spontaan terwijl ik aan het koken was. Aanvankelijk was ik van plan een gewone broccoliquiche te maken, maar vond dat nogal saai. Ik had genoeg groenten in huis, dus waarom zou ik er niet nog wat bij doen. Zo werd het een beetje van dit en een beetje van dat. Groen was kennelijk mijn favoriete kleur op dat moment, dus werd het een groentequiche met groene groenten. Lentegroenten!

Broccoli en asperges verwerk ik regelmatig in hartige taarten en quiches. Het zijn veelzijdige, smakelijke en supergezonde groenten. En nu had ik ook nog wat doperwtjes in de vriezer, dus die voegde ik toe. Ei, room, ham en kaas mochten de groenten samen binden en voilà daar ontstond een superlekkere quiche.

Op intuïtie voegde ik ook wat smaakmakers toe. Dit keer liet ik peper achterwege, maar knoflook, verse basilicum en een paar eetlepels rode pesto leken me goed te passen. Manlief vond het resultaat ongelooflijk lekker, zei hij, dus voor mij reden deze lentequiche hier een plekje te geven.

Oordeel zelf, ik ben benieuwd wat je van deze lentequiche met groene groenten vindt!

Misschien wil je nog een ideetje voor een lekkere quiche – of tarte tatin. Dan is deze tarte tatin met pastinaak ook het proberen waard.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Hoofdgerechten

Wat heb je nodig?

Keukengerei: quichevorm Ø 24 cm,
bakpapier, deegroller

  • olie of boter
  • 5 plakjes (glutenvrij) bladerdeeg
  • 2 lente-uitjes
  • 1 knoflookteen, geperst
  • 125 gr groene aspergetips
  • 100 gr bio ham (bijv. Yorkham) (of vega ham)
  • 2 el rode pesto
  • 400 gr broccoli (roosjes)
  • 100 gr fijne doperwtjes (diepvries)
  • 3 takjes verse basilicum
  • snufje zout
  • 125 ml room
  • 2 flinke bio eieren
  • 100 gr geraspte kaas (Parmezaanse kaas of Gruyère)
  • paar klontjes boter

Hoe maak je het?

Bodem maken

  • Verwarm je oven voor op 200 °C.
  • Ontdooi de plakjes bladerdeeg.
  • Vet de quichevorm in met olie of boter.
  • Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op een vel bakpapier op je werkblad op elkaar en leg daar nog een vel bakpapier op.
    Nu kun je het bladerdeeg makkelijk met je deegroller uitrollen tot een grote ronde lap,
    2 cm groter dan je quichevorm. Doe het bladerdeeg nog NIET in de vorm.

Vulling maken

  • Stoom of kook de broccoliroosjes net beetgaar.
  • Verwarm tegelijkertijd de doperwtjes in een pannetje met een beetje water.
  • Snijd de lente-uitjes in kleine ringen.
  • Doe 1 el olijfolie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook heel even aan.
  • Voeg de aspergetips en de rode pesto toe en roerbak even op laag vuur.
  • Snijd intussen de ham in blokjes en voeg die toe aan de aspergetips.
  • Doe een deksel op je hapjespan en stoof de groente nog een paar minuten.
  • Voeg daarna de broccoli en doperwtjes toe aan de aspergepuntjes/ham/ui.
    ==================================================
  • Klop dan in een kom room, eieren en 70 gr geraspte kaas door elkaar.
  • Meng het room/kaas/eierenmengsel vervolgens door het groentemengsel.
  • Strooi 30 gr geraspte kaas over de bodem van de quichevorm en stort het groentemengsel hier op.
  • Leg nu de uitgerolde lap bladerdeeg er als een dakje bovenop, en stop het overtollige deeg er aan de zijkanten goed in.
  • Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en leg hier en daar wat klontjes boter.
  • Zet de quiche ca. 30 min. in de oven totdat de bovenkant mooi goudbruin is.
  • Keer de quiche om op een voorverwarmd bord en snijd hem in punten.