Nu denk je misschien dat je van elke groente wel eens soep hebt gemaakt, maar geldt dat ook voor Peterseliewortelsoep met Bleu d’Auvergne en walnoten? Vast niet!
Toegegeven, peterseliewortels zien er nogal saai uit. Ze lijken erg op pastinaken. Je zou ze zo links laten liggen in de winkel, maar ze verdienen echt je aandacht. Ze kunnen wedijveren met hun aardse soortgenoten zoals wortels, knolselderij en zoete aardappel. Maar ze hebben hun eigen unieke smaak. De smaak van peterselie! Peterseliewortel is een heel gezonde groente, bomvol vitamine C en B2 en rijk aan mineralen zoals calcium en ijzer. Die vitamine C kunnen we juist zo goed gebruiken in de winter, om onze weerstand op peil te houden.
Peterseliewortels kun je goed toepassen in stoofschotels, ovengerechten en natuurlijk in deze peterseliewortelsoep met Bleu d’Auvergne en walnoten.
Dol op gebonden soepen? Dan is dit misschien ook wat voor jou: linzen-tomatensoep.
Categorie
Recepten > Soepen > Vegetarisch
Wat heb je nodig?
Keukengerei: soeppan en staafmixer of blender
Voor 4 personen
- 300 gr wortelpeterselie
- 2 sjalotjes
- 1 el olijfolie
- ruim 600 ml groentebouillon (zelfgemaakt of van 1 bio groentebouillonblokje)
- 4 takjes bladpeterselie
- 60 gram blauwschimmelkaas (bijv. Bleu d’Auvergne)
- 75 gr ongezouten, ongebrande walnoten
- versgemalen peper en evt. zout
Hoe maak je het?
- Schil de peterseliewortels, hak de top eraf en snijd ze in kleine stukken.
- Snijd de sjalotjes in fijne stukjes.
- Verwarm de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de sjalotjes.
- Voeg de peterseliewortels toe. Roerbak kort.
- Giet dan de bouillon erbij, voeg 3 takjes bladpeterselie toe en doe de deksel op de soeppan.
- Laat de soep nu ca. 15 min. zachtjes koken.
- Als de peterseliewortels beetgaar zijn, pureer je de soep met een staafmixer.
- Voeg dan de blauwschimmelkaas toe en pureer nogmaals.
- Als de soep te dik naar je zin is, voeg dan nog een beetje bouillon (of scheutje warm water) toe.
- Rooster de walnoten kort in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren en hak ze daarna grof.
- Verdeel de soep tenslotte over 4 borden en bestrooi met de overgebleven bladpeterselie (grof gehakt) en de walnoten.