Pittige paprikasoep… mmmm. Als je dol bent op paprika’s, zoals ik, dan eet je ze regelmatig. Ik verzin elke week wel een gerecht met paprika’s, met een voorkeur voor de rode. En ik koop biologische paprika’s, want de reguliere kwekerijen zijn niet spaarzaam met gif. Aan de kleur van paprika’s kun je al afleiden dat ze veel pigmentstof bevatten. Het is de zogeheten capsanthine die het risico op chronische ziekten en hart- en vaataandoeningen verlaagt.  Zo doet elk puur voedingsmiddel iets voor onze gezondheid. Maar we hebben het hier over die pittige paprikasoep.

Paprika’s kun je stomen, roerbakken, stoven, grillen, smoren, vullen; ofwel: je kunt er alles mee. In de mediterrane keuken worden paprika’s heel veel gebruikt, vooral in combinatie met tomaat, aubergine of courgette. In deze pittige paprikasoep combineer ik paprika met tomaat en pepertjes.

Hou de staafmixer bij de hand om er een heerlijke volle soep van te maken. Geniet ervan!

Krijg je de smaak te pakken? Misschien zijn deze gevulde paprika’s met bobotiekruiden ook iets voor jou.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Soepen > Vegetarisch

Wat heb je nodig?

  • 5 paprika´s (verschillende kleuren)
  • 5 flinke trostomaten
  • 2 sjalotjes
  • 1 knoflookteen
  • 1 tl paprikapoeder
  • snufje piripiri of cayennepeper
  • ½ l groente- of kippenbouillon
    (of 1,5 biologisch bouillonblokje)
  • paar takjes peterselie
  • paar takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • versgemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • verse basilicum voor garnering
  • evt. zure room

Hoe maak je het?

  • Halveer de paprika´s en verwijder de zaadlijsten
  • Leg de paprika’s in een bakblik en grill
    ze in de oven tot ze bruin-zwartgeblakerd zijn
  • Haal de paprika’s uit de oven, doe ze in een plastic zak en
    laat ze ca. 15 min. liggen
  • Trek de velletjes van de paprika’s en snijd ze in stukjes
  • Leg de tomaten in kokend water tot de velletjes
    openbarsten, ontvel ze en snijd ze ook in stukjes
  • Fruit de fijngesneden sjalotjes en knoflook in de olijfolie met de kruiden (in een soeppan)
  • Voeg alle ingrediënten (met alle vocht van de tomaten)
    en m.u.v. de basilicum toe
  • Laat de soep ca. 20 min. zachtjes koken
  • Verwijder laurier en tijm en pureer de soep tot hij mooi gebonden is.
  • Voeg zo nodig nog wat bouillon toe
  • Garneer met basilicum en evt. zure room

Hoe maak je het?