Hier word je lekker warm van: pittige zoete aardappelsoep met mango. Zoete aardappels, I love them! Ik heb al allerlei versies van zoete aardappelsoep gemaakt, maar nog niet eerder met mango.  Hoe dat kwam? Er lag een mango in mijn fruitmand te rijpen, of eigenlijk moest hij nodig opgegeten worden. Dit keer verdwijnt hij niet in een salade, dacht ik, en ook niet in mijn havermoutpap… Waarom niet in een keertje in de soep? Samen met de Indiase kruiden bleek dit een heerlijke combi. Omdat ik een bite erbij altijd lekker vindt, heb ik hierbij pittige kroepoek gegeven. Dit kan dus zo maar een leuke start zijn van een Indiase of Thaise maaltijd. Of iets anders exotisch.

Zoete aardappels bevatten hoge gehaltes vitamine A, C en B6. Toevallig drie vitaminen die belangrijk zijn om je weerstand op peil te houden. Van de zoete aardappel wordt ook gezegd dat hij beschermt tegen darmkanker. Genoeg redenen om hem regelmatig op je menu te zetten dus!

Al met al niet gek dat de zoete aardappel (of bataat) in Nederland zo populair geworden is. Behalve in soepen, is de zoete aardappel ook lekker in ovengerechten, stoofgerechten, als alternatief voor friet of in hartige taarten. Maar speelt hij dus de hoofdrol in deze pittige zoete aardappelsoep met mango. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Dol op gebonden soepen? Dan is dit misschien ook wat voor jou: linzen-tomatensoep.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Soepen > Vegetarisch

Wat heb je nodig?

Keukengerei: soeppan en staafmixer of blender

Voor 4 personen

  • 700 gr zoete aardappel
  • 2 sjalotjes
  • 1 el kokosolie (of rijstolie)
  • 1/2 tl versgeraspte gember
  • 1 tl Tandoori kruiden
  • ruim 600 ml groentebouillon
    (zelfgemaakt of van 2 bio groentebouillonblokjes zonder gist)
  • 1 rijpe mango
  • 1/2 puntpaprika
  • Voor garnering: gebakken uitjes en pittige Cassave kroepoek

Hoe maak je het?

  • Schil de zoete aardappels, en snijd ze in kleine stukken.
  • Snijd de sjalotjes fijn.
  • Verwarm de olie in een soeppan en fruit hierin de sjalotjes.
  • Voeg de gember en tandoorikruiden toe. Roerbak kort.
  • Doe dan de zoete aardappel erbij en roer even om.
  • Giet nu de bouillon erbij en sluit de soeppan af met een deksel.
  • Laat de soep ca. 15 min. zachtjes koken.
  • Schil intussen de helft van de mango en snijd 150 gram (in stukken) eraf.
  • Als de zoete aardappels beetgaar zijn, voeg je de mango toe en pureer je de soep met een staafmixer.
  • Als de soep te dik naar je zin is, voeg dan nog een beetje bouillon (of scheut warm water) toe.
  • Snijd nu de halve paprika in fijne ringen en leg ze kort even in de grillpan.
  • Doe de soep over in wijde soepkommetjes en garneer met de paprikaringen en de gebakken uitjes.
  • Geef er (naar smaak) pittige kroepoek bij.