Een lekker mediterraan gerecht is deze Provençaalse ovenschotel. Het recept ontstond weer vanzelf, omdat ik allerlei groentenrestjes had, waaronder bloemkool en courgette. Daarmee heb je natuurlijk legio mogelijkheden, zoals een soep, quiche of hartige taart, een pizza, een wrap enzovoort. Maar nu had ik zin in een ovengerechtje, en daar pasten deze groenten prima in. Het kwam vast ook omdat het regende… Ovenschotels zijn comfortfood en heerlijk in elk seizoen. De bereiding is vaak simpel en het resultaat doorgaans om te smullen. En dus ging ik hakken en roerbakken…
Ik had dus nog bloemkool, courgette, paprika en natuurlijk uien in huis. Zoete aardappel vind ik altijd een topper in ovenschotels maar deze keer heb ik er verse krieltjes in verwerkt. Ook omdat het lente is en krieltjes in deze tijd gewoonweg heerlijk zijn. Bij asperges bijvoorbeeld, maar ook om onder de grill te garen of in een ovenschotel te verwerken. Ik eet weinig vlees en als ik het eet, moet het biologisch zijn.
Nu had ik nog een paar biologische hamburgers, die perfect pasten bij de groenten in dit gerecht. Kruiden mochten natuurlijk niet ontbreken. Knoflook, Provençaalse kruiden, paprika en olijventapenade geven die mediterrane twist aan deze Provençaalse ovenschotel.
En tot slot lag er nog een stuk vegan geitenkaas (feta) op zijn beurt te wachten. Die kon mooi als dekseltje voor het gerecht dienen. Deze vegan kaas is een prima vervanger van de gewone feta, want hij smolt mooi en gaf nét dat lichtbruine korstje wat zo mmmmm smaakt.
Ah, genoeg gekletst, ga maar lekker zelf aan de slag zodat je straks van je eigen Provençaalse ovenschotel zit te genieten. En als je nog andere groenten hebt liggen, zoals aubergine of venkel, doe je die er lekker bij!
Misschien wil je nog een ideetje voor een comfortfood maaltijd? Dan is deze tarte tatin met pastinaak ook het proberen waard.
Categorie
Recepten > Hoofdgerechten
Wat heb je nodig?
Keukengerei: ovenschaal
Voor 4 personen
- 250 gr krieltjes
- 1/2 bloemkool, in roosjes
- olie of boter
- 1 sjalot
- 1 knoflookteen, geperst
- 3 (of 4) biologische hamburgers
- 1 puntpaprika
- 1/2 courgette
- 1 tl paprikapoeder
- 2 tl Provençaalse kruiden
- peper en zout uit de molen
- 1 el zwarte olijventapenade
- 100 ml crème fraîche
- 2 el bieslook
- 100 gr vegan feta (geitenkaas)
Hoe maak je het?
- Verdeel de bloemkool in roosjes en stoom ze net beetgaar. Laat ze uitlekken in een vergiet.
- Kook de krieltjes ook beetgaar (kan tegelijk met de bloemkool), giet ze af en bewaar wat van het kookwater.
- Snijd onderwijl sjalot, courgette en paprika in stukjes.
- Doe een el boter of olie in een koekenpan en fruit de sjalot samen met de knoflook aan.
- Voeg de hamburgers toe en breek ze met een lepel in grove stukken. Roerbak even.
- Doe dan de courgette en de paprika erbij, samen met de paprikapoeder en de olijventapenade en zet het vuur laag.
================================== - Meng intussen in een kommetje crème fraîche en bieslook en voeg een beetje kookwater van de aardappels toe.
- Mix dit sausje door de gekookte krieltjes.
- Hevel tot slot alle groenten over in je ovenschaal en schep de krieltjes er doorheen.
- Verbrokkel de feta boven de groenten en zet de schaal ca. 15 min. in de oven totdat de kaas gesmolten is en iets kleurt.