Zandkoekjes met pistachenootjes en amandelen… Wie kent ze niet, die zandkoekjes? Ze doen me denken aan mijn kleutertijd. Ik bakte altijd ‘zandkoekjes’ op de rand van de grote zandbak op het schoolplein. Met allerlei vormpjes maakte ik een hele rij lekkere koekjes. Ik kon toen nog niet vermoeden hoeveel plezier ik later zou beleven aan koken en bakken. Net als mijn oma. Nu heb ik haar traditie toch een beetje voortgezet.

Zandkoekjes zijn de simpelste koekjes die je kunt maken, en  het is super gezellig om dat samen met kinderen te doen. Je kunt helemaal los gaan met smaakmakers als krenten, cranberries, chocosnippers, geraspte citrusvruchten, gember, nootjes, noem maar op. Het eindeloos uitproberen van smaken is ook een feestje!

Toevallig had ik net nieuwe vormpjes gekocht en wilde ze meteen uitproberen. Vrolijke bloemetjes voor het voorjaar, leken me leuk. De versiering van de zandkoekjes heb ik simpel gehouden, gewoon met pistachenootjes en amandelen.
Je kunt de (afgekoelde) koekjes ook in gesmolten chocolade dopen (die moet je dan au-bain-marie verwarmen). Het is het makkelijkste de koekjes dan voor de helft in de gesmolten chocolade onder te dompelen en ze vervolgens af te laten afkoelen op een rooster. Nou ja, kijk maar wat je lekker vindt!

Hoe dan ook, deze zandkoekjes met pistachenootjes en amandelen zijn simpel te maken en snel klaar. Gezellig om op een kinderfeestje te maken of gewoon op een druilerige dag. Goed voor je humeur in elk geval!

Wil je liever glutenvrije koekjes bakken? Probeer dan deze havermoutkoekjes met macadamianoten . maar eens.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Zoete baksels > Glutenvrij

Wat heb je nodig?

Nodig: bakpapier, deegroller, steekvormpjes

Voor 15-18 koekjes

  • 250 gr bio bloem
  • 100 gr fijne bio suiker
  • 125 gr bio roomboter
  • 1 bio ei
  • snufje zout
  • evt. 4 el water
  • ca. 75 gr pistachenootjes
  • ca. 75 gr amandelnootjes (puntjes)

Hoe maak je het?

  • Mix in een kom bloem, suiker, boter, ei en zout (en evt. water) en maak er een stevige bal van.
  • Leg de deegbal in de met folie afgedekte kom en laat hem 2 uur rusten in de koelkast.
  • Hak intussen de pistachenootjes grof.
    ===================================
  • Zet de oven aan op 170 C.
  • Leg een vel bakpapier op je bakplaat.
  • Rol op je werkblad het deeg uit met je deegroller tot een dikte van ca. 4 mm. Let op dat het overal even dik is.
  • Steek dan met vormpjes naar keuze koekjes uit het deeg en leg ze met enige afstand op je bakpapier.
  • Druk tot slot per koekje voorzichtig wat nootjes in het deeg (zoveel je lekker vindt). En klaar ben je al!
  • Schuif de bakplaat met de koekjes in het midden van je oven en bak ze in ca. 35 min. lichtbruin.
  • Laat ze even afkoelen en uitharden voordat je je tanden erin zet… 😉