Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Blog

Afvallen, en snel graag! Het is misschien wel de meest gehoorde wens in de voedingspraktijk.

Verwachtingsvol kijkt ze mij aan. Ze wil graag afvallen. De kilo’s moeten eraf, en wel snel ook. Ze is niet blij met haar lijf. Sporten is lastig, maar niet alle, want ze rijdt dagelijks paard, dus dat is een lekkere workout. Maar ze is ontevreden dus. Het ligt aan haar voeding, ze zegt het zelf. Eén blik op haar eetdagboek zegt me genoeg. En ze heeft echt overgewicht. Werk aan de winkel dus. Het is al snel duidelijk dat tarwe een hoofdrol speelt in haar eetpatroon. De tarwebroodjes, vooral met kaas, zijn dagelijkse kost. Maar haar échte quilty pleasures zijn de patatjes oorlog, kroket, koekjes en zakken chips. Af en toe bespeur ik een salade en hier en daar heeft ze een appel genoteerd.

Nou, hier valt wel een oorlog te winnen, zeg ik haar. Maar geen patatje oorlog… Ze moet lachen. Ze weet het wel. Verschillende diëten heeft ze al uitgeprobeerd, maar nooit met blijvend resultaat. Ze viel wel af, maar hield het niet vol.

Ze viel simpelweg weer terug naar haar oude eetgewoontes. En als ze stress heeft gaat ze ook eten. Maar nu wil ze het opnieuw proberen en is gemotiveerd, zegt ze. Dat is alvast een belangrijke pijler voor de kans van slagen, zeg ik haar.

Na mijn intakegesprek doe ik haar een eerste voorstel voor aanpassing van haar eten. Ik wil niet te hard van stapel lopen, bang dat ze dan afhaakt. Als eerste vallen de suiker- en vetmonstertjes af. Dat is geen verrassing. Als tussenstapje zijn er genoeg gezondere alternatieven, zoals havermuffins zonder suiker. Maar ze wil snel resultaat.  Ze start vol goede moed, maar meldt na 10 dagen dat ze dingen niet lekker vindt, ze niet van koken houdt en recepten ingewikkeld vindt. De wekelijkse snackbargang wil ze ook niet laten varen; die gunt ze zichzelf gewoon. Ze is nog niet afgevallen en vindt dat geen stimulans om door te gaan. Verbijsterd lees ik haar mail nog een keertje over. Dit kan toch niet waar zijn? Zij breekt voor mij alle records van de afhakers. Zó jammer!

Mijn peptalk mail, waarin ik haar nieuwe alternatieven aanreik en nogmaals uitleg waarom ze bepaalde dingen moet minderen blijft onbeantwoord. Veranderen is niet makkelijk, ik weet het.

Wij mensen zijn gewoontedieren. Afvallen, ‘en snel graag!, is helemaal niet makkelijk. Daar moet je heel gemotiveerd en gedisciplineerd voor zijn. En, ook belangrijk, geduld hebben.

Stilletjes vraag ik me af of ze weer een crash dieet gaat uitproberen. Daar is ze wel een type voor: snel resultaat en snel weer terugvallen. Ze is niet de enige.

Ik sluit haar dossier en duik in mijn volgende: ook een jonge vrouw die grote stappen heeft gezet met een glutenvrij dieet. Ze straalt en bruist van energie, klaar voor de start van haar eigen bedrijf. Die mensen zijn er ook. Gelukkig.

Wil je serieus aan de slag om af te vallen?
Misschien is dit wel interessant voor je om te lezen, een artikel van de Natuurdiëtisten over een wetenschappelijk onderzoek bij mensen met overgewicht. Hieruit blijkt dat een voedingspatroon met veel eiwitten en een lage glycemische index het beste werkt om op gewicht te blijven.