Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Blog

Het regent noten bij Ekoplaza vandaag, want het is herfst. Notenseizoen in mijn kraam dus!

Daar komen ze aan rennen: “Ze is er weer!” Twee vrolijke kindersmoeltjes steken hun handen al uit naar het lekkers op mijn kookeiland bij Ekoplaza Bilthoven.

“Wat heb je gemaakt?” Hun handjes reiken al uit naar de dadel-notenkruimeltaart. “Eh, even netjes vragen, hè?” zegt hun papa. Grote glimlach van oor tot oor, en ik vul de bordjes voor ze. Ze willen natuurlijk álles proeven, daarvoor zijn ze hier.

Van zoveel enthousiasme word ik heel blij. Daar doe ik het voor. Het is notenseizoen, dus mijn tafel is gevuld met verse hazelnoten uit de bomen in mijn straat. In mijn mandje liggen de hazelnoten nog in hun stekelige bolletjes, precies zoals ze aan de boom hangen en op de grond vallen. Leuk voor de kinderen om dat te zien.

Ik heb ook walnoten meegenomen, en een notenkraker. Voor het kraken van een hazelnootje moet je flink wat kracht zetten. Tjonge, wat zullen die eekhoorns scherpe tandjes hebben.

Het regent noten bij Ekoplaza, zoals gezegd, dus heb ik muffins gemaakt op basis van hazelnootmeel, met banaan en pecannoten. Zonder suiker, want de banaan heeft veel zoetkracht. En flensjes maak ik op basis van een mix van havermeel, amandelmeel en hazelnootmeel. Glutenvrij dus. Eén klant is teveel gehecht aan de traditionele pannenkoeksmaak, en vindt het niet lekker. Maar de meeste proevers hebben al eens alternatieve pannenkoeken gebakken. Een van mijn favoriete pannenkoekmixen is die met gelijke delen havermeel, boekweitmeel en amandelmeel. Maar het is leuk eens wat anders uit te proberen.

Vandaag scoor vooral met de dadel-notenkruimeltaart. Het is een taart zonder ei, en als je de roomboter vervangt door een neutrale olie (geurloze kokosolie bijvoorbeeld) is de taart veganistisch.

Deze dadel-notenkruimeltaart is een pure zoete verleider. Hazelnootmeel is verrassend lekker als basis voor cake en taart, en laat zich goed combineren met de kleverige medjouldadels. En dus vliegen de taartjes over de toonbank en is de eerste taart zo op.

Ik spreek verschillende mensen wat langer, en ga dan dieper in op wat voeding voor je doet, welke keuzes je kunt maken. Het is duidelijk dat het veganisme in opmars is. Veel mensen hebben al lang de stap naar vegetarisch gemaakt en merken dat hun lichaam het ‘nog beter’ doet op een plantaardig dieet.

Ik ben al aardig op de veganistische weg, maar zet nog een tandje bij.  Mijn prikkelbare dikke darm houdt zich heel rustig, maar er zijn nog andere brandhaarden.. Aan de slag dus!