Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Blog

Nationale Week Zonder Vlees: doe je mee?

Zonder aarzelen haak ik aan bij de Nationale Week zonder vlees. Wat een geweldig initiatief! Ik hoop dat er weer heel veel mensen meedoen deze week. Op Instagram spot ik al veel enthousiaste volgers. Minder vlees eten is helemaal van nu!

In het kader van de Nationale Week zonder Vlees word ik geïnterviewd door het Nederlands Dagblad. Journalist Marco interviewt mij in de supermarkt. Omdat ik hoofdzakelijk biologisch eet, maak ik normaal gesproken een dagelijks gangetje naar Ekoplaza. Daar is echt álles biologisch. Maar het gros van Nederland shopt in de super, en het aanbod biologisch groeit hier.
Maar nu maken we een andere bewuste keuze: we eten deze week geen vlees. Welke alternatieven zijn er?

De opmars van de vleesvervangers
Het aanbod aan vleesvervangers is de laatste jaren enorm gegroeid.  Dat maakt een weekje zonder vlees wel heel makkelijk, toch? Of je nou rookworst, spekjes, kip, schnitzel of gehaktballetjes zoekt, je vindt ze in het vegetarische koelvak. Easy does it.
Maar raar eigenlijk, die naam vleesvervanger. Misleidend vind ik, want je kunt vlees niet één-op-één vervangen door namaakvlees. De namen van de vleesvervangers verwijzen wel naar de namen die de producenten aan vleesproducten geven. Zodat toch die associatie met vlees blijft bestaan (en de drempel naar de overstap wordt verlaagd natuurlijk).

Kunstjes van de voedingsindustrie
Ik heb verschillende vleesalternatieven geprobeerd, en er zitten best smaakvolle producten tussen. Toch geven mijn darmen het signaal af dat ze niet allemaal welkom zijn.  Niet zo gek, want het blijven producten; kunstjes van de voedingsindustrie. Knutselwerkjes van soja-eiwitten, tarwe, lupine, ei of ei vervangers. En niet te vergeten de nodige smaakmakers, waaronder veel zout. Zo’n beetje hetzelfde wat je aantreft in bewerkt vlees zoals schnitzels, gehaktballen, worstjes en vleeswaren. Etiketten lezen kan dus geen kwaad. Ben je gevoelig voor tarwe? Mijd dan die producten waarin tarwe is verwerkt. Gevoelig voor lupine, of kun je niet tegen soja? Idem dito.
Bedenk dat je met bonen, groenten en granen ook heerlijke vegetarische burgers kunt maken. Toegegeven, het kost iets meer inspanning. Misschien net een tandje teveel als dit je eerste week zonder vlees is. ? Het is al een applaus waard als je deelneemt aan deze Nationale Week Zonder Vlees.

De échte uitdaging: minder vlees eten
Vlees heb je niet dagelijks nodig, hoewel de vleesindustrie ons graag iets anders voorhoudt. Maar nee, je kunt vlees zelfs helemaal uit je menu schrappen. Dat bewijzen hele volksstammen met een vegetarische leefstijl, zoals in India. En de 850.000 mensen in Nederland die vlees laten staan, en zich er goed bij voelen.  Enige waar je op moet letten is dat je voldoende eiwitten, vitamine B12 en ijzer binnenkrijgt. Eiwitbronnen die een belangrijker rol spelen bij een vegetarisch eetpatroon zijn noten, zaden, peulvruchten, eieren, sojaproducten en zeegroenten. Ook zuivel en groenten bevatten calcium, maar niet in hele grote porties. Vitamine B12 zit vrijwel alleen in dierlijke voedingsmiddelen. Als je wel zuivel en eieren eet, hoef je je geen zorgen te maken over je vitamine B12 gehalte. IJzer haal je uit groene bladgroenten (Popeye), granen en peulvruchten.

Stapje erbij: om naar biologisch
Minder vlees eten is een haalbare stap. Jaren terug ben ik zelf al omgeschakeld van dagelijks vlees of vis eten naar gedeeltelijk vegetarisch. Een flexitarisch eetpatroon. Belangrijkste redenen: winst voor mijn lijf en besparing van dierenleed. De beelden van dierenleed, waar je regelmatig mee wordt geconfronteerd in de media bevestigen mijn keus elke keer opnieuw. Ik wil ook geen vlees eten van dieren die hebben geleden. De ommezwaai van vlees eten uit de bio-industrie naar biologisch, eerlijk vlees, was opnieuw een heel bewuste keuze.  Biologisch gehouden dieren hebben meer leefruimte, worden respectvol behandeld en krijgen geen of nauwelijks antibiotica. Kippen behouden hun snavels en knorretje behoudt zijn staart. Zo hoort het. Biologisch gehouden dieren krijgen ook geen GMO geproduceerd voer. En buiten dat alles is biologisch vlees een duurzame keus. We kunnen anno 2021 niet om het feit heen dat de bio-industrie onze aarde berooft van megahoeveelheden water en kostbare (bos)grond. Minder vlees eten, daar kunnen we niet meer omheen.

Mijn uitdaging in de Nationale Week Zonder Vlees
De uitdaging zit hem deze week voor mij in het voldoende binnenkrijgen van alle belangrijke voedingsstoffen, zónder dat het mij klachten geeft. Peulvruchten, die belangrijke eiwitbron voor vegetariërs, verdraag ik niet goed. Ik heb een prikkelbare dikke darm (PDS) en ik ben bovendien histamine-intolerant. . Mijn lichaam reageert hypergevoelig op een hele reeks voedingsmiddelen.  Ben ik eigenwijs, dan heb ik te dealen met spijsverteringsklachten, hartritmestoornissen en slapeloosheid. Vooral als ik er de magische grens passeer, de grens die alleen mijn lichaam kent. Dus hier ligt de echte uitdaging voor mij. Afwisseling is het toverwoord, dus komt het aan op creativiteit!

Hoe dan ook, ik stort me met overgave op deze Nationale Week Zonder Vlees. En ik hoop jij ook!

Op mijn site vind je vast genoeg kookinspiratie; ik heb veel vegetarische recepten. Misschien is deze hartige tarte tatin met pastinaak wel wat voor jou! Veel succes en kookplezier deze week!

Heb je een vraag of kan ik je helpen uit te vogelen welk eetpatroon bij jou past? Mail mij gerust: mindyourfood@live.nl