Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Auteur

Sytske Scholze

Categorie

Blog

Publicatie datum

09-05-2020

Bakken en braden met Unilever? Doe maar niet! Unilever staat er weer gekleurd op na de uitzending ‘Bakken en Braden’ van de Keuringsdienst van Waarde. De Keuringsdienst heeft hen zojuist het geheim ontfutseld van die onweerstaanbare oliën voor bakken en braden. Het maakt niet uit of je een flesje Croma, BlueBand, Remia of Becel in je keukenkastje hebt staan.

Met een productie van 30.000 flessen per uur vinden deze smaakmakers hun weg naar de consument. En de  kassa van Unilever rinkelt.

Massa’s mensen gaan voor de bijl en schaffen kant-en-klare oliën aan om te bakken en braden. Waarom niet gewoon in de roomboter of plantaardige olie bakken? De woordvoerder van Unilever weet natuurlijk het antwoord op die vraag: ‘Olie spettert en dat doen de bak- en braadproducten niet. Bovendien kleuren ze mooi, dat vinden mensen prettig.”

Wat zit er eigenlijk in zo’n goedje? Unilever is openhartig: 75% olie (de goedkoopste, vermoedelijk raapzaadolie), water, soja-lecithine, caroteen (lees kleurstof), rundvleesextract (als emulgator en smaakmaker), karnemelkpoeder.

De bak- en braadproducten geuren al voordat ze de koekenpan zien. Zal de biefstuk hier blij van worden? Bij het voorproeven achter de schermen zijn de kok en de Keuringsmeneer het al eens: de bak-en braadproducten geven een rare smaak aan de biefstuk. Het vlees smaakt niet meer naar vlees. Zou dat het geheim zijn, en dus de smaak van het grote publiek? Oei!

Het testpanel, bestaande uit een kok en een ‘huisvrouw’ bakken zij aan zij hun biefstuk in de roomboter en in een van de vrolijke bak- en braad producten. Vier dames zitten klaar om een vorkje te prikken. Ze weten natuurlijk niet welk stukje biefstuk in welk vet gebakken is.

Het wordt een nek-aan-nek race tussen Croma en roomboter. En de winnaar is… roomboter!

Wij zijn net zo blij als de kok, want wat zit er in roomboter? Daar kunnen we kort over zijn: roomboter is een puur, eerlijk, ongekunsteld vet, zonder toevoegingen en rijk aan vitamine A, D, E en K en linolzuur.

Bakken braden met Unilever? Doe maar niet! Roomboter? Smeren en bakken maar!

En wil je het nóg gezonder doen? Koop oliesoorten van biologische oorsprong, bijvoorbeeld van Ekoplaza