Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Blog

Superfoods, we worden ermee overladen. Maar de hype is over. De Hollandse nuchterheid krijgt hier en daar al de overhand. Zo weten we inmiddels dat chiazaad in de dierenwinkel wordt verkocht als vogelvoer (voor een aanzienlijk leuker prijsje). En ook superfoods worden niet gespaard bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Massaproductie en kwaliteitsverlies gaan vaak hand in hand, dat weten we inmiddels. Maar kijk nou eens heel dichtbij, naar een ei. Een ei: simpel volwaardig superfood.

”Die Hollandse nuchterheid juich ik toe. Want hoewel exoten als hennepzaad, gojibessen, chiazaad en incabessen bol staan van de gezonde vitamines, mineralen, fytonutriënten, enzovoort, ze zijn niet onvervangbaar.”

Daarvan is onze blauwe bosbes een mooi voorbeeld. De voedingswaardetabel geeft hem een riant cijfer: 8,6. En terecht. De blauwe bosbes is rijk aan vitamines A, B1, B2, B6, B11, C, en mineralen als ijzer, kalium, koper, zink, calcium. De bes is een sterke antioxidant die de ontgifting van het lichaam ondersteunt. Dit toppertje beschermt tegen degeneratieve oogaandoeningen, bevordert de spijsvertering (vezelrijk) en de doorbloeding (bij vaatproblemen, hoge bloeddruk, aambeien). En dat is nog maar een kleine greep uit een heel rij positieve eigenschappen. Als dat geen superfood is…

Dan hebben we nog een heel scala aan voedingsmiddelen die hetzelfde ‘super’ etiket verdienen, maar minder in de spotlights staan, zoals wilde zalm, lever, broccoli, wilde honing, avocado, boerenkool, spinazie, walnoten en pompoenpitten.

Maar wat te denken van een doodgewoon eitje?  Om even indruk te maken: een ei levert mineralen en sporenelementen als calcium, ijzer, zink, lithium, selenium en de vitamines A, B1, B5, B6, B11, B12, D en E. Maar dat is nog lang niet alles. Ei bevat ook choline, een halfvitamine,  die bijdraagt aan een goed geheugen en ontstekingen (o.a. in hart en vaten) remt. Stoffen als luteine en zeaxanthine beschermen de ogen, onder meer tegen maculadegeneratie. En het moet nog maar eens gezegd: de cholesterol in ei is een belangrijke bouwstof voor elke cel in je lichaam. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat het eigeel een positieve bijdrage levert aan een gezond cholesterolniveau: het verhoogt HDL en verlaagt LDL.

In de kern van een ei zit de kracht: in de eidooier dus. Een ei bevat alle bouwstenen (aminozuren) die je via gezonde voeding binnen moet krijgen. Een kippenei heeft een biologische waarde van bijna 100%. Weet je wat dat betekent? Met de bouwstoffen van 100 gram ei wordt bijna 100% lichaamseiwit aangemaakt. En dat is uniek. Een ei: simpel volwaardig superfood.

”Een simpel ei, waarin de potentie van een heel nieuw leven schuilt. Dat is pas een krachtpatser. Een ei: simpel volwaardig superfood .”

Kies wel voor een biologisch eitje van een ‘blije kip’. Waarom? Omdat deze kippen volwaardig, biologisch voer krijgen dat onbespoten is en dus rijker aan vitamines, mineralen, enz. En dan is het kringetje rond: want daarmee geef je je lichaam het beste superfood dat er is!