Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Auteur

Sytske Scholze

Categorie

Blog

Publicatie datum

09-05-2020

Dit is mijn lange (lijdens)weg van PDS naar glutenintolerantie.

”Soms droom ik nog van een dikke bruine tarweboterham met kaas, en dan ook nog belegd met roomboter….maar de realiteit is nu anders.”

In mijn tienerjaren startte ik de dag gebruikelijk met twee boterhammen; één met jam en één met hagelslag of pindakaas. Een bordje Brintapap ging er ook wel in. Ook in de lunchpauze ging ik er lekker voor zitten, en werkte met gemak vijf boterhammen weg. Eenmaal uit school smeerde ik wat graag nóg een….jawel bruine boterham.

’s Avonds genoot ik van een koolhydraatrijke maaltijd: (witte) spaghetti Bolognese, een pittige nasi of gewoon aardappelen, groenten en vlees. Samen met mij is een hele generatie op deze manier groot geworden. Niks mis mee, toch?”

Mijn granenconsumptie werd in de loop van de tijd wel gevarieerder, met roggebrood, volkoren crackers, muesli, zilvervliesrijst en couscous. Groenten en fruit hoorden natuurlijk bij mijn dagelijkse kost. En als ik dit zo schrijf, klinkt het allemaal best gezond en verantwoord.
De aanhoudende trend van ‘snel en makkelijk koken’ had echter ook moeders keuken bereikt en de boodschappentas vulde zich met kruidenpakjes, kant-en-klare sauzen, dressings en pizza’s.  Wat je van huis uit mee krijgt, neem je al gauw over, en zo sijpelen ongezonde tradities de keuken in. Ongemerkt kreeg mijn buik een flinke hoeveelheid (verstopte) tarwe te verteren.

”Jaren ging het goed, totdat het ging rommelen in mijn darmen. Een opgeblazen gevoel, veel winderigheid, pijn die zich steeds verplaatste in mijn buik. Ik werd ’s nachts wakker met krampen of kon helemaal niet slapen.  Het was alles behalve leuk. Mijn darmen waren volop in beweging, maar niet op de goede manier.”

‘Een prikkelbare dikke darm’ (PDS) luidde jaren geleden de diagnose van mijn huisarts en ik kreeg het standaard advies mee vezelrijker (volkoren brood, groenten en fruit) te eten en regelmatig te bewegen. Met een recept voor zakjes vezelpoeder in de hand, stond ik snel weer buiten.
Volkoren brood at ik natuurlijk volop. En met mijn groenten- en fruitconsumptie zat het wel snor, dacht ik. Stress is ook een bekende uitlokker van PDS klachten, dus ontspanning zoeken stond hoog op mijn to do lijstje.

Ik ging bewuster koken en eten, maar mijn darmen rommelden maar door. Nog eens een bezoekje aan de huisarts en nader darmonderzoek leidde niet tot andere inzichten. PDS is chronisch en daar moet je maar mee leren leven.
Ondertussen raakten mijn darmen verder geïrriteerd en kon ik niet meer tegen bruine bonen, zuurkool, roggebrood of muesli. En dat lijstje breidde zich uit. Speltbrood leek me een uitkomst, dus verving ik mijn tarwebrood door dit heerlijke graan. Het ging iets beter, maar echt grote vooruitgang boekte ik niet.
Een bloedonderzoek op IgA, antistoffen tegen gluten leverde ook niks op.Ik koos voor een nieuw traject: dat van een natuurdiëtiste. Bij een uitgebreid bloedonderzoek kwam het eruit: intolerant voor tarwe, rogge, kamut, gerst en haver.

Door een jarenlang opgebouwde irritatie van mijn darmslijmvlies, had ik daarnaast ook een intolerantie voor zuivel ontwikkeld. Mijn immuunsysteem was overactief geworden. Zo ging ik van PDS naar glutenintolerantie.
Dat betekende een grote ommezwaai in mijn voedingsstijl en tegelijk een bron voor het vergaren van kennis en ervaring voor Mind Your Food (maar dat wist ik toen nog niet..;)

”Tarwe en andere (glutenhoudende) granen worden in grote hoeveelheden geconsumeerd. Omdat tarwe een goedkoop en gemakkelijk te produceren graan is, komen we het in allerhande voedingsmiddelen tegen. Tegelijk met de overconsumptie van tarwe is de voedselintolerantie voor dit graan en andere glutenhoudende granen toegenomen. En daar ligt vaak de kiem van het probleem en ga je van PDS naar glutenintolerantie.

Dus, of je nu klachten hebt of niet: het mijden van voedingsmiddelen waar tarwe wordt ingezet als vulmiddel is al pure winst voor je lijf. Check bij het boodschappen doen de etiketten van verpakte voedingsmiddelen op het voorkomen van tarwe. Mijd (boterham)worst, gehakt, vruchtendrank, bouillonblokjes, sterke drank, snoep, soepen en sauzen waar tarwe bij de ingrediëntenlijst vermeld staat. En vervang je boterham eens door yoghurt met glutenvrije muesli, een lekkere salade of een rijk gevulde soep.

Gelukkig kun je zonder gluten ook lekker eten! Wat dacht je van dit wokgerecht?