Categorie
Tips en Weetjes
Goede olijfolie: waar let je op bij je aankoop?
Het aanbod van soorten olijfolie is groot en dat maakt kiezen lastig. Maar wil je goede olijfolie, waar let je dan op bij je aankoop? Een paar weetjes helpen je op weg.
Olijfolie (extra) vergine is de puurste, onbewerkte vorm. Het is de olie van de eerste persing, die alle gezonde voedingsstoffen bevat en de meeste smaak heeft.
Juist door al die voedingsstoffen heeft olijfolie zo’n rijke smaak (die niet iedereen waarderen kana trouwens). Het is leuk op zoek te gaan naar jouw favoriete olijfolie, want bodem en klimaat hebben invloed op de olijfboom en dus op de smaak van de olie, net als bij wijn. Milde olijfolie is geraffineerd (verhit tijdens het productieproces), neutraal van smaak en heeft veel van zijn goede voedingsstoffen verloren. Je kunt hem wel veilig verhitten, dus deze olie is te gebruiken voor koken en bakken, maar hij levert geen bijdrage aan je gezondheid. Het zijn overigens ook de goedkopere oliesoorten.
‘Koudgeperst’ betekent dat de olijfolie niet verhit is tijdens het productieproces, en daarin schuilt een groot voordeel. Vitamines en andere voedingsstoffen blijven zo behouden. Je profiteert dan van de omega-9 vetzuren waar olijfolie zo rijk aan is.
De extra vergine olijfolie is het beste alleen koud te gebruiken: door salades, spreads en tapenades of bijvoorbeeld om toe te voegen aan een reeds bereid gerecht.
Het sterk verhitten van extra vergine is zelfs zeer af te raden. Er ontstaan namelijk vrije radicalen bij verhitting, een bijzonder ongezond effect.
Tot zo’n 60°C verhitten is nog verantwoord, maar (roer)bakken kun je er dus niet mee. Kies daarom voor kokosolie, ghee of bijv rijstolie als je gaat koken en bakken. Die kunnen goed tegen hoge temperaturen.
Vetzuren zoals olijfolie zijn ook gevoelig voor licht. Kies daarom voor een olijfolie in een donkere fles en zet de olie, eenmaal geopend, in de koelkast.
Daar blijft hij ca. zes weken houdbaar. Kies ook niet voor een plastic fles, maar voor glas. De effecten van plastic verpakkingen op het voedsel dat ze bevatten, is je vast bekend. En dan de prijs… tja, je betaalt gewoon meer voor een goed product, zeker als je ook kiest voor biologisch. Maar wat is je gezondheid je waard? Dat is niet eens in geld uit te drukken. De keus lijkt me niet zo moeilijk.
Dus, goede olijfolie, waar let je op bij je aankoop: hij is extra vergine, zit in een glazen fles, is bij voorkeur biologisch… en dus niet heel goedkoop. Volg daarnaast vooral je neus… eh je smaak dus. Een Griekse olie heeft namelijk een ander aroma dan een Italiaanse of een Spaanse. Dat is juist zo leuk!
Wist je trouwens dat olijven met pit en al geperst worden? Een olijfboom levert 5-10 kg olijven per jaar; goed voor 1 tot 2 liter olie.