Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Tips en Weetjes

Verliefd op kokos

Ben je ook een beetje ‘verliefd’ op kokos? Kokos is een van mijn favoriete voedingsmiddelen, zo eentje waar je bijna verliefd op bent. Bij wijze van. De heerlijke, unieke smaak herinnert mij altijd aan de tropen. Kokos is bijna synoniem voor zonnige, exotische oorden.

Kokos is puur al lekker, maar geeft zoveel extra smaak aan soepen, sauzen, stoofpotjes, taarten en koekjes. Het enige nadeel vind ik dat we kokosnoten moeten importeren; het is daardoor niet bepaald een milieuvriendelijke keus. Ik kies daarom voor de fair trade of biologische kokosproducten.

Kokos is er in allerlei gedaanten: de pure kokosnoot, als ‘santen’, een blokje kokosvet, maar ook als kokosrasp – al dan niet geroosterd – kokosmeel, kokosmelk of kokoswater.  Wat is nou het verschil tussen kokosmelk en kokoswater?

Kokoswater is het pure, heldere vocht uit het binnenste van de nog jonge, groene kokosnoot. Anders dan kokosmelk dus, die afkomstig is van volgroeide kokosnoten (die harige bruine).

In kokosmelk is ook het vruchtvlees van de kokosnoot verwerkt. Kokosmelk is daardoor romig en vetrijk (meer dan 90%), en levert  dus veel calorieën. Daar hoef je niet meteen van te schrikken. Kokosvet heeft een groot verzadigend effect, waardoor het al snel een voldaan gevoel geeft en je per saldo minder eet. Dat is gunstig. Bovendien bestaat het vet uit middellange vetzuurketens (laurinezuur) die veel gezondheidsvoordelen hebben.

Korte en middellange vetzuurketens verteren gemakkelijker en zijn zowel voor de spijsvertering als werking van het hart gunstig. Daarnaast bevat kokosmelk veel verschillende mineralen (zoals ijzer, magnesium, kalium en koper).

Liever iets lichters? Met het drinken van kokoswater boek je dubbel winst: het is een heerlijke dorstlesser en het verschaft je een heel scala aan goede voedingsstoffen. Kokos is vooral rijk aan kalium, een mineraal dat belangrijk is voor de werking van zenuwen en spieren. Daarnaast bevat het magnesium, fosfor, natrium, ijzer, koper en vitamine C. Samen met natrium houdt het de vochthuishouding van het lichaam op peil.
Kokoswater bevat nauwelijks vet en is licht verteerbaar.

Kokoswater is een prima sportdrank vanwege zijn uitgebalanceerde mineralensamenstelling en natuurlijke suikers.