Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Tips en Weetjes

Rood en paars fruit voor je weerstand

In de zomer vind ik het een feest om over de markt te slenteren. Kraampjes met kratten met rood en paars fruit trekken vooral mijn aandacht. Alle fruit is gezond, maar met name de rode en blauwgekleurde vruchten hebben een streepje voor.

Druiven, aardbeien, blauwe bessen, kersen, frambozen, pruimen en bramen zijn alle rijk aan anthocyanen. Dat zijn stofjes die de vruchten hun kleur geven. Anthocyanen staan garant voor veel goede eigenschappen. Het zijn sterke antioxidanten, ofwel ze gaan oxidatie tegen.

Oxidatie is een natuurlijk proces dat tijdens de vertering van ons voedsel plaatsvindt. Voedingsstoffen gaan een chemische binding aan met zuurstof. Daarbij ontstaan de zogeheten vrije radicalen.

Vrije radicalen vormen geen probleem als er voldoende antioxidanten zijn die de vrije radicalen weer inactief maken.

Er is sprake van oxidatieve stress als er een disbalans is. En dat is ongewenst. Er ontstaan dan beschadigingen aan cellen en weefsel, het begin van (chronische) ziekten. Denk aan hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, geestelijke achteruitgang, maar ook zoiets gewoons als rimpelvorming.

Daarom zijn die antioxidanten in je voeding zo belangrijk. Rood en paars fruit steken daar met kop en schouders bovenuit. Rood en paars fruit eet je voor je weerstand.

Maar gelukkig zijn er veel voedingsmiddelen met een sterke antioxidantenwerking. Denk aan groenten als broccoli, boerenkool, paksoi, spinazie en andere groene bladsoorten. Maar ook eieren, ongebrande noten, volle granen en vette vis.

Naast het bestrijden van vrije radicalen heeft elke vrucht zijn eigen specifieke gezondheid bevorderende eigenschappen, met een heel scala aan vitamines en mineralen.

Eet fruit bij voorkeur los van een maaltijd, zo puur mogelijk; dan profiteren je darmen van alle vezels en krijg je geen last van gistvorming. Alle fruit (behalve banaan en avocado) verteert namelijk veel sneller dan eiwitten, vetten en de complexere koolhydraten zoals groenten en granen.  Als je ze combineert met andere voedingsmiddelen, gaat het gisten in je darmen en krijg je een opgeblazen gevoel.

Dus: eet regelmatig rood en paars fruit voor je weerstand. Het hele jaar rond.